Tentoonstelling Picasso

De impressionisten

De tentoonstelling begint met de impressionisten. Vanaf het begin in 1874 krijgt deze beweging heel wat kritiek. Ondertussen is dit één van de belangrijkste artistieke bewegingen. De bezoeker kan er prachtige werken ontdekken van Claude Monet, Jean-Baptiste Corot, Eugène Boudin, August Renoir, Edgard Degas, Paul Signac, Auguste Rodin en Henri de Toulouse-Lautrec. Al deze werken zijn overweldigend van kleur. De bezoeker kan er schilderijen, lithografieën, gravures, tekeningen, illustraties, brieven en foto’s bewonderen van deze meesters in het impressionisme.

Van Miró naar Matisse en Chagall 

Vervolgens ontdekt het publiek de oeuvres van de kunstenaars die actief waren vanaf het begin van de 20e eeuw. Op het eerste verdiep treffen we de Miró-galerij. Deze tentoonstelling presenteert een belangrijke collectie van de Spaanse surrealistische kunstenaar Joan Miró. Deze galerij illustreert een miskend aspect van deze beroemde kunstenaar: zijn grafische werk. Miró begint gravures en lithografieën te maken vanaf 1948. Hij is dan terug in Parijs en ontmoet er de beroemde lithograaf Fernand Mourlot. De grafische werken nemen meer en meer plaats in het werk van de kunstenaar. Joan Miró waardeert deze technieken enorm, waardoor hij het grote publiek bereikt. Hij werkt eveneens voor de verzamelaar Aimé Maeght. Tot in 1982 gaat hij voor deze honderden werken produceren. Het parcours wordt vervolgd door surrealistische werken van onder meer André Breton en René Magritte.

Verder een verzameling met originele oeuvres van Marc Chagall, Georges Braque en Henri Matisse met onder meer werken op basis van de beroemde papieren uitsnijdingen die hij realiseerde op het einde van zijn leven. In dit gedeelte van de tentoonstelling kan u eveneens de eerste film bewonderen die gerealiseerd werd over Picasso. Dit uitzonderlijke filmdocument werd gemaakt in 1949 door de Belgische cineast Paul Haesaerts. Het illustreert een portret van de kunstenaar en zijn kunst, tijdens een bezoek aan zijn atelier in Vallauris. Het presenteert Picasso als tekenaar, kunstschilder en beeldhouwer. Men ziet hem schilderen met witte verf op een venster die opgesteld staat tussen hem en de camera.

100 originele werken van Pablo Picasso

Het parcours van de tentoonstelling eindigt met de presentatie van meer dan 100 originele werken van Pablo Picasso. Samengesteld uit gravures, lithografieën en uitzonderlijk zeldzame illustraties zal u eveneens tot ontdekking komen van keramieken en tekeningen van Picasso en zijn entourage. Zijn werken worden vergezeld door deze van Dora Maar en Françoise Gillot, 2 beroemde levensgezellen van de meester. Het parcours vangt aan met het debuut van Picasso, de Spaanse traditie, het kubisme, de Afrikaanse invloed, het surrealisme, de keramiek, de portretkunst, de eenvoud en zijn engagement voor de Vrede.

Een bezoekje waard zowel voor jeugdige als volwassen kunstliefhebbers om naast beroemd talent eveneens jonge artiesten te ontdekken en te bewonderen !

In samenwerking met